Z Rogalem Świętomarcińskim nigdy nie było mi po drodze, ale ....
Ogłaszam wszem i wobec, że w naszej manufakturze chleba zaczynamy robić, nasze autorskie rogale. Z dumą ogłaszam, że nie są one certyfikowane. Robimy je z głęboką dbałością o naturalne składniki, bez dodatków chemicznych, na maśle, jajkach do kur z wolnego wybiegu, z likier amaretto z migdałów, cukier brązowy trzcinowy . Zresztą sami zerknijcie na skład , na tę chwilę. W planach mamy zmianę mąki na orkiszową BIO, ale jeszcze chwila .
No i jeszcze dodam , że nasz Rogal będzie ważył około 130 gr , więc idealnie na bezstresowe chapnięcie. Właściwie to taka mała, słodka przekąska do kawki. Cena 16 zł/sztukę :
Składniki:
Mąka pszenna typ 500 z Młyna Markowie (Polska, Kujawy) 80% + mąka Manitoba typ 400 (Włochy) = 100%
Mleko naturalne 3,2% : 83%
Masło naturalne: 53%
Mak biały: 33%
Cukier trzcinowy brązowy: 30%
Woda: 32%
Jajka i żółtka od kur z wolnego wybiegu: 15%
Biszkopty: 17%
Rodzynki naturalne: 17%
Miód: 17%
Orzechy włoskie: 10%
Migdały: 10%
Skórka pomarańczowa: 6%
Drożdże: 5%
Likier amaretto: 3%
Białka: 4%
Płatki migdałów: 3%
Wartości odżywcze Czarnego Rogala (na 100 g):
Kalorie: 335 kcal
Białko: 6,4 g
Tłuszcz: 17,5 g
Węglowodany: 39,2 g
Kontynuacja tekstu nastąpi niebawem ... lecę kręcić rogalem.
___
Jacek Polewski - piekarnia autorska

