Czarny Rogal Naturalny.

2 min read
Czarny Rogal Naturalny.

Z Rogalem Świętomarcińskim nigdy nie było mi po drodze, ale ....

Ogłaszam wszem i wobec, że w naszej manufakturze chleba zaczynamy robić, nasze autorskie rogale. Z dumą ogłaszam, że nie są one certyfikowane. Robimy je z głęboką dbałością o naturalne składniki, bez dodatków chemicznych, na maśle, jajkach do kur z wolnego wybiegu, z likier amaretto z migdałów, cukier brązowy trzcinowy . Zresztą sami zerknijcie na skład , na tę chwilę. W planach mamy zmianę mąki na orkiszową BIO, ale jeszcze chwila .

No i jeszcze dodam , że nasz Rogal będzie ważył około 130 gr , więc idealnie na bezstresowe chapnięcie. Właściwie to taka mała, słodka przekąska do kawki. Cena 16 zł/sztukę :

Składniki:

  • Mąka pszenna typ 500 z Młyna Markowie (Polska, Kujawy) 80% + mąka Manitoba typ 400  (Włochy) = 100% 

  • Mleko naturalne 3,2% : 83%

  • Masło naturalne: 53%

  • Mak biały: 33%

  • Cukier trzcinowy brązowy: 30%

  • Woda: 32%

  • Jajka i żółtka od kur z wolnego wybiegu: 15%

  • Biszkopty: 17%

  • Rodzynki naturalne: 17%

  • Miód: 17%

  • Orzechy włoskie: 10%

  • Migdały: 10%

  • Skórka pomarańczowa: 6%

  • Drożdże: 5%

  • Likier amaretto: 3%

  • Białka: 4%

  • Płatki migdałów: 3%

Wartości odżywcze Czarnego Rogala (na 100 g):

  • Kalorie: 335 kcal

  • Białko: 6,4 g

  • Tłuszcz: 17,5 g

  • Węglowodany: 39,2 g

Kontynuacja tekstu nastąpi niebawem ... lecę kręcić rogalem.

___

Jacek Polewski - piekarnia autorska

© 2025 Czarny Chleb. Wszelkie prawa zastrzeżone.